
Wszystko w rękach Chin
18 marca 2015, 12:41Drugim, po globalnym ociepleniu, największym zagrożeniem ekologicznym dla naszej planety jest zanikanie życia w oceanach. Ze światowych wód znikają ryby, a dzieje się tak dlatego, że ludzkość odławia ich zbyt wiele.

Odkryto 1500 nowych gatunków
12 marca 2015, 09:31W ciągu ubiegłego roku w oceanach zidentyfikowano 1500 nowych gatunków, w tym gigantyczną meduzę i australijską sousę, walenia z rodziny delfinowatych. Obecnie specjaliści znają 228 450 organizmów żyjących w morzach i oceanach całego świata.

Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.
Puszka z dodatkową wkładką i zagadką
6 lutego 2015, 08:22Gdy pewnego dnia Zoe Butler otworzyła puszkę tuńczyka, poza spodziewaną zawartością znalazła w niej także dwoje oczu. Wg Staurta Hine'a z Muzeum Historii Naturalnej w Londynie, należały one do Cymothoa exigua albo innego podobnego pasożyta, który atakuje język, dostając się do jamy gębowej ryby przez skrzela.

Składnik wanilii jako dowód w sprawie wymierania permskiego
4 lutego 2015, 12:26Kwaśne deszcze padające w czasie wymierania permskiego sprawiały, że okresowo gleba była tak kwaśna jak sok cytrynowy.
Australijski rybak złowił rekina-żywą skamieniałość
27 stycznia 2015, 07:31Australijski rybak David Guillot złowił rzadkiego płaszczaka (Chlamydoselachus anguineus), prymitywnego rekina z rodziny płaszczakowatych. Warto dodać, że ta monotypowa rodzina obejmuje tylko dwa współcześnie żyjące gatunki.

Ryby pod lodem zaskoczyły specjalistów
22 stycznia 2015, 12:21Pod 740-metrową pokrywą lodową Antarktyki, w zimnych ciemnych wodach o głębokości zaledwie 10 metrów naukowcy spodziewali się znaleźć jedynie ślady mikroorganizmów. Tymczasem ku ich zdumieniu okazało się, że żyją tam ryby i inne stworzenia morskie.

Zabójcza insulina
20 stycznia 2015, 11:34Drapieżne ślimaki morskie z rodzaju Conus wytwarzają insulinę, która wchodzi w skład ich jadu do unieszkodliwiania ryb.

Nurkując, ssaki morskie często doświadczają arytmii
16 stycznia 2015, 11:42Badając tresowane delfiny butlonose i dzikie foki Weddella, naukowcy zauważyli, że podczas nurkowania oba gatunki bardzo często doświadczają arytmii.

Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?
12 stycznia 2015, 11:32Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.